FI Black 3D Blue
 
 
 FAQ  •  Pretražnik  •  Članstvo  •  Korisničke grupe   •  Registracija  •  Profil  •  Privatne poruke  •  Login
 
 
NEWS:
 Stara iranska religija Sljedeća tema
Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu
Autor/ica Poruka
LegbaPridružen/a: 21. 11. 2007.
Postovi: 336

PostPostano: uto lip 30, 2009 9:13 am Citiraj i odgovori[Vrh]

Ameh je perzijska boginja pobjede i slave.

Allatum ili Ellat, boginja podzemlja.Spominje se u ranoj iranskoj mitologiji (Kraljevska Era).Vjeruje se da je mesopotamskog porijekla.Kada je Mesopotamija, današnji Irak, postala država Khashtara u Iranu Allatum je ušla u perzijsku kulturu.Predstavljena je kao muškobanjasta žena i kao takva simbolizira drevnu feministkinju.

Anahita – boginja vode.Poznata je i kao Ahurani (ona koja pripada Ahuri) ili Anahita (Nahid (Venera) u modernom perzijskom jeziku).Anahita znači neuprljan, čist i nevin te je kao takva božica vode, plodnosti i biljaka.Njen kult je bio najači u zapadnom Iranu i predstavljena je kao planeta Venera.Iako je imala brojne seksualne avanture nazivana je „Vječna Djevica“ ali uz to je bila i boginja rata, ljubavi i plodnosti.Prema perzijskoj mitologiji Anahita je Bezgrešna Djevica majka Mitre.Kršćani su posudili ili ukrali ovo perzijsko vjerovanje pa su umjesto Anahita stavili Djevicu Mariju a umjesto Mitre Isusa Krista.
Hram Kangavar u zapadnom Iranu jedan je od najvažnijih Anahitini hramova.

Anaram – boginja i čuvar svakog 30. u mjesecu.

Arishvang – boginja i zaštitnik bogastva, snage i poljoprivrede.

Ashi – božica sreće.

Ashtad – boginja koja vodi ljude u dobra djela.

Azarvan – boginja palmi i čuvar zelenila.

Izha – Indo-iranska boginja žrtve, njeno ime znači „ponuda“.

Drvaspa – drevna perzijska boginja koja štiti djecu, stoku i prijateljstvo.Svaki četrnaesti u mjesecu posvećen je njoj.

Piti Ram – boginja opuštanja i mira.Piti ram je seksualnih i erotkih aspekata i njeni korijeni sežu u Veda Eru

Tir ili Tistrya, perzijski bog kiše, povezan je sa plodnošću.Vodi vojsku Ahura Mazda protiv sila zla.Porazio je Arch demona Apaosa.Trinaesti dan u mjesecu posvećen je njemu.Kišni Tirgan festival, slavna perzijska proslava, posvećen je njemu.


Rashnu je perzijski Božanski Anđel, boginja pravde.Ona je božanstvo mudrosti i pravde.Uz Mitru i Sraosa sudi dušama mrtvih na Chinvat mostu koji vodi u nebo.Ona nosi zlatne skale ili merdevine.

Zam – Boginja Zemlje.

Sepandar Maz – Gospođa boginja i čuvar Zemlje.Ona joj donosi plodnost.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
LegbaPridružen/a: 21. 11. 2007.
Postovi: 336

PostPostano: sri srp 01, 2009 5:46 am Citiraj i odgovori[Vrh]

Ahura Mazda - (Ahura "božanstvo" i Mazda "mudrost"), on je Vrhovni Bog, gospodar mudrosti.

Ahreeman ili Ahriman je drevni perzijski Bog zla.U Avestama, svetim spisima Zoroastrizma, on se naziva bratem blizancem Svetog Duha.U izvornim Avesta tekstovima Ahura Mazda i Ahriman su dva lica istog entiteta ili dvije strane jedne kovanice.To je drevna "Perzijska dualnost" ili dva lica jednog boga.Ahriman je tamna strana Ahure.


Prsten moći


Prema drevnoj iranskoj mitologiji Shahanshahs ili carevi u Perziji postajali bi legitimni tek nakon što bi im Ahura dodijelio prsten moći, u određenim slučajevima prsten je mogla dodijeliti i Anahita
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
LegbaPridružen/a: 21. 11. 2007.
Postovi: 336

PostPostano: sri srp 01, 2009 4:16 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Zoroastrizam je religija koju je osnovao Zaratustra, iranski prorok koji je prema predanju živio od 628.do 551.p.n.e.Oštro se protivio prinošenju ljudskih žrtava, velikom broju bogova i pijenju haome.Kasnije Zaratustrin nauk poslužit će kao model i drugim dolazećim religijama da na njegovim osnovama kreiraju svoje filozofije.Prvi se u to upustio Mojsije.

Po Zaratustrinom shvatanju Bog se može voljeti samo ako se voli cijelo čovječanstvo.Zoroastrijska vjera sadrži dualistički sistem u kojem su snage dobra, istine i svjetlosti koje je stvorilo glavno božanstvo Ahura Mazda suprostavljeno silama zla koje predvodi Ahriman.

Prema konceptu ove religije koju su usvojile i judaizam, kršćanstvo i islam dobro i zlo su u vječnom ratu sa tim da će na kraju pobjediti dobro tojest Ahura MazdaVatra, najčistija manifestacija Ahura Mazde, je značajna,a kremiranje nije dozvoljeno zato što bi moglo zaraziti vatru. Umjesto toga , leševi su stavljani pod jedan kamen da ga životinje ne bi odnijele i tako zagadile vodu i bilje.ostavljeni su tako dok ih ptice ne pojedu ,a zatim su njihove kosti stavljane u urnu i zakopavane.Pošto su vjerovali da je Sunce pročistujuća sila ,tijela su uvijek ostavljali danju.Zoroastrizam još živi kao religija.Kad su muslimani pokorili Persiju i počeli ubijati one koji nisu htjeli da pređu u islam, jedna poveća grupa Iranaca je odbjegla u Indiju, gdje su nastavili širenje zoroastrizma.Danas se nazivaju Parsima,a riječ parsi znači Persijanci.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
LegbaPridružen/a: 21. 11. 2007.
Postovi: 336

PostPostano: sri srp 01, 2009 7:13 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Andarva – bog zraka
Apam – Napat: bog koji živi u vodi
Anzu – golema ptica-bog koj amože udisati vatru i vodu.Ima glavu lava i tijelo orla, nalikuje griffinu.
Asheh – bog podzemlja
Asman – bog neba
Ataru ili Azar Goshasb: bog vatre koji ima snažnog konja.Ataru je sin Ahura Mazde.Borio se sa Azhi-Dahak, velikim nebeskim zmajem.Ataru je zamišljen kao duh vatre.U Avesta tekstovima njegovo ime znači vatra.Simbolično predstavlja snagu koja zrači iz Ahura Mazde.
Avar Zaman – bog vremena
Aryaman – perzijski bog prijateljstva i ozdravljenja.
Baga – bog prosperiteta i bogastva
Bahman – bog dobrih misli
Bahram – bog rata, veliki čuvar Aryansa.On štiti Aryans u bitkama i ratovima.On je perzijski bog planeta i pobjede.
Burijas – veliki Kassites (Lorestan), perzijski bog rata.
Geus-Tasan: bog stoke.U antičkoj perzijskog mitologiji koja ide prije Veda Ere, Geus-Tasan je božanski tvorac stoke.
Hadish – perzijski bog poljoprivrede.On je čuvar seljaka.
Indira – bog groma i oluje, takođe on/ona je ružno božanstvo rata.Indira potiče hrabrost i junaštvo.Skoro četvrtina od ukupnog broja himni Rigveda, oko 250 himni, posvećeno je njemu.Indira je božanstvo koje ima oba spola.
Shushinak – ovo je jedno od najstarijih iranski božanstava.Drevni bog Susa civilizacije, prije 8000 godina.
Neriosan – božanski glasnik u drevnoj Perziji.
Parand – bog sreće i bogastva.
Rapithwin – drevni perzijski bog podneva i ljetnje sezone.
Sorush – bog čistoće ali i glasnik bogova kojeg oni šalju sa nebesa kraljevima.
Tasho – božanstvo graditeljstva.
Teshba – bog nevremena.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
LegbaPridružen/a: 21. 11. 2007.
Postovi: 336

PostPostano: čet srp 02, 2009 4:30 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Amshaspanadan ili Amesha Spentas u zoroastrianstvu su Arch anđeli.U zoroastrinizmu ima sedam božanskih bića koja spadaju u pratnju Vrhovnog Boga Ahura Mazde.Amesha Spentas ili "besmrtni dobrotvori "dolaze nakon njega te se mogu usporediti sa anđelima.Oni su bogovi bez počasti i stvorenja bez djece.Ahura Mazda se povezuje sa materijalnim svijetom kroz njih.Svaki Amesha Spentas ima svog protivnika Daeva sa kojim vodi bitku.Od sedam Amesha Spenta tri su ženskog spola a četiri muškog.Broj 7 je inače sveti broj zoroastrinizma.

Sedam svetih Amesha Spentasa su: Vohuman, Khshathra Vairya, Arashat, Sraosa, Huarvatat, Armaiti i Ameretat.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
LegbaPridružen/a: 21. 11. 2007.
Postovi: 336

PostPostano: čet srp 02, 2009 4:31 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Faravashis ili Arda Fravash (anđeo čuvar) je lični anđeoski čuvar kojeg ima svaki čovjek.On djeluje kao ljudski pratilac i čuvar tokom cijelog života.Kada čovjek umre on se stopi sa njegovom dušom.

Ahura Mazda je naredio Zaratustri da zaziva Faravashis u pomoć kada mu bude potrebno.Faravashis se predstavlja kao ptica.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
LegbaPridružen/a: 21. 11. 2007.
Postovi: 336

PostPostano: čet srp 02, 2009 4:34 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Vohuman, Vohu Manah ili Vahumna muški je Arch anđeo i jedan od Amesha Spentasa.On je oličenje mudrosti te zaštitnik životinja, posebno krava.Sveta krava u Zoroastriansu hranila je svojim mlijekom Aryans te služi u gospodarstvu i poljoprivredi.Vohuman vodi duše u raj.Jedanaesti mjesec posvećen je njemu.Njegov vječiti protivnik je Arch demon Aka Manah.

Khshathra Vairya, Arch anđeo, jedan od Amesha Spentas.Khshathra Vairya (pravednikova snaga) personifikacija je poželjne vlasti i povezan je sa nebom i metalom.Iako radije brani plemiće on je zaštitnik i siromašnih.Mir provodi uz pomoć svog oružja.Njegovi atributi su kaciga, štit i koplje.Šesti mjesec u kalendaru posvećen je njemu.Njegov vječni rival je Arch demon Saurva.Arashtat, Arash-Tat ili Asha Vahishta (istina i pravda) nazivi su ovog muškog anđela koji je "pravi poredak" i oličenje "najbolje istine i pravde".On je bog istine i poštenja.

Arashtat je zaštitnik fizičkog i moralnog poretka na Zemlji.Najistaknutiji je muški Amesha Spentas i glavni suparnik svijetu demona.Drugi mjesec u kalendaru posvećen je njemu.Njegovi vječni protivnici su demoni laži, Drug i Arch demon Indra.

Sraosa ili Spenta Mainya (sveti Duh kreativnosti), muški je anđeo koji pripada Amesha Spentas.Personifikacija je poslušnosti i glasnik Vrhovnog boga Ahura Mazde.On surađuje saljudima, također, vodi duše mrtvih kako bi pronašle svoj put na onom svijetu.Životinja koja ga predstavlja jest pijetao čiji kukurijek poziva na obavljanje svetih dužnosti.Sedamnaesti dan u mjesecu posvećen je Sraosu.Njegov vječni rival je Arch demon Aesma Daeva.

Huarvatat, ženski anđeo, jedan od sedam Amesha Spentas.Ona je oličenje savršenstva i povezana je sa vodom i životom nakon smrti.Donosi blagostanje i zdravlje.Treći mjesec u kalendaru Zoroastrianstva posvećen je njoj.Ona je vječni protivnik Arch demonu gladi, Tawrich.
Armaiti, ženski anđeo, ona je jedna od velikih Amesha Spentas.Armaiti, pobožnost i sveta svjetlost, zapravo je personifikacija svete pobožnosti, kći Tvorca i predstavlja pravednikovu pokornost.Ona je povezana sa zemljom i prema tome je božica plodnosti kao i sa mrtvima, koji su sahranjeni u zemlji.

Peti dan svakog mjeseca kao i cijeli dvanaesti mjesec posvećeni su njoj.Njen vječni rival je Arch demon nezadovoljstva, Nanqaithya.Ameretat, to je ženski anđeo, jedna je od Amesha Spentas, što znači besmrtna.Ameretat je zaštitnica bilja.Maj mjesec je posvećen njoj.Njezin vječni protivnik je Arch demon starenja - Zarich
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice
ŠanselPridružen/a: 10. 04. 2012.
Postovi: 4605
Lokacija: Rijeka

PostPostano: pon kol 27, 2012 10:27 pm Citiraj i odgovori[Vrh]

Jako zanimljvi tekstovi o iranskoj mitologiji plješče

_________________
don't fuck with me!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:      
Započni novu temu Odgovori na temu   


 Forum(o)Bir:   Sljedeća tema
Prethodna tema
Možeš otvarati nove teme.
Možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group :: FI Theme :: Vremenska zona: GMT + 01:00.
HR (Cro) by Ančica Sečan
 
 

rank image | free forum